Activeren van E-cards

Terug naar boven


Voordat u op uw kassa gebruik kunt maken van E-cards, moet er eerst een aanvraag tot activatie zijn ingediend bij de Brand Owner (bedrijf van de desbetreffende E-Card )
U moet daarvoor uw cus_id doorgegeven aan de uitgever van de Ecard.

Bij het eerste type kaart dat u laat Activeren zal Intersolve 10 “Intersolve-kassa's” aanmaken. Tite-Live zal die “Intersolve-kassa's” dan koppelen aan de Mediapos-kassa’s in een tabel in het programma DBeaver (eenmalig).
Bij volgende types eCards is die eenmalige actie niet meer nodig, maar je moet wel per type kaart contact opnemen met de uitgever van de eCard en je cus_id doorgeven.

Vereisten:
Boekenbonnen: MediaPos versie 6.5.5 of hoger
Lekkerland kaarten: MediaPos versie 6.5.7
Kobokaarten: MediaPos versie 6.5.8 (lees de instructies hieronder)
LKK kaarten: MediaPos versie 7.0.0.5

Wat te doen in MediaLog

  1. Uitgever en leverancier aanmaken bv Intersolve

  2. Rubriek 'cadeaukaarten' aanmaken met 0% BTW

  3. De eCard als artikel aanmaken met een rubriekcode die NUL % BTW heeft
    Als productgroep kan 'boek' of 'kantoorartikelen' gebruikt worden. (Niet 'diversen'!)
    (Let op: U mag geen EAN's van e-Cards aan elkaar koppelen)
    De te gebruiken EAN vindt u in de lijst met Ecards verder in dit artikel.

  4. Let op: Om de kaarten die gelinkt zijn met Lekkerland, moet u eerst contact opnemen met Libris/Blz.

  5. Na het in gebruik nemen van e-Cards is het belangrijk dat de medewerkers de kaarten nooit meegeven aan de klant zonder in het log scherm te controleren of de transactie is geslaagd. Bij twijfel altijd controleren via Menu > Actie > Check waarde e-Card

    het logscherm op de kassa:

 

Lijst met E cards

Klik op onderstaande link voor de lijst met E cards

Lijst met E cards

Terug naar boven


TiteLive maakt zelf geen e-Cards aan; wij krijgen de informatie - als de naam van de kaart, een prefix en een EAN. - bijvoorbeeld via Libris/Blz. Daaropvolgend krijgen wij 1 kaart om te testen.
Wij hebben een testomgeving, maar bv aan de kant van Intersolve is er geen testomgeving. Daar komt de test direct in productie-omgeving terecht en dat betekent dat wij bij het testen beperkt zijn tot: 1 keer geld op de testkaart zetten of 1 keer betalen met de testkaart. De reden hiervoor is dat Intersolve de transacties achteraf moet annuleren.
Wij kunnen dus niet:
1) Herhaalde testen doen
2) Testen of de doorgegeven EAN wel/niet toebehoort aan een bestaand boek
3) Testen of de prefix range die voor de kaarten worden opgegeven correct zijn en/of overlappen met prefixen van andere type e-Cards.

Kaarten die niet in onderstaande lijst staan en/of kaarten die nog in testfase zitten mag u niet op de kassa gebruiken.
Deze kaarten kan u wel op- of afladen via de webterminal van Intersolve:
https://service2.loyaltyinabox.com/WebTerminal2/Login.aspx?ReturnUrl=%2fwebterminal2%2fIndex.aspx

U moet hiervoor wel een account hebben. Heeft u die niet, dan kunt u deze aanvragen via de klantenservice van Boekenbon.


Wat gebeurt er precies op de kassa?

Een transactie met een eCard op de kassa bestaat altijd uit twee stappen:
stap 1) a) via het lange nummer op de kaart (dat start met de prefix) wordt contact gelegd met de web service van Intersolve. Het is Intersolve dat geld op een kaart zet of van een kaart afhaalt.
b) de webservice van Intersolve geeft een foutmelding terug als het niet goed is verlopen.
Controleer altijd of er een antwoord is van Intersolve in de log op de kassa en bij twijfel (bv geen antwoord van Intersolve) , maak gebruik van het menu check waarde eCard op de kassa om te dubbel checken
stap 2) via de ean die hoort bij de kaart maakt de kassa een ticket aan waarop wordt geprint welk type eCard is verkocht. In geval van betalen print de kassa op het ticket dat er met eCard is betaald

 


(Betalen) De knop eCard op de kassa doet eerst stap 1 (verbinding met Intersolve en geld van de kaart halen), en als die gelukt is ook stap 2 (op het ticket schrijven dat er betaald is met eCard

(Verkopen) De lange code op de kaart scannen bij verkoop eCard doet eerst stap 1 (verbinding maken met intersolve en geld op de kaart zetten) en dan stap 2: op het ticket typen welke eCard is gekocht

De website van Intersolve doet enkel stap 1 (geld laden of ontladen van de kaart)

(Betalen) Wenst u een betaal-knop op de kassa die enkel stap 2 doet, doe daarvoor een aanvraag via de service desk.
naam: “eCard rds bt” (voor eCard reeds betaald: er is reeds betaald met de eCard, het geld is er al afgehaald door Intersolve)
Gebruik: deze knop zet enkel op het ticket dat er met Ecard betaald is
Bijvoorbeeld wanneer u de website van Intersolve heeft gebruikt om te betalen, of wanneer het geld al van de eCard is maar er is geen ticket aangemaakt omdat Intersolve een foutmelding aangaf of de server verbinding vroegtijdig verbroken heeft.
Gevaar: onoplettende kassiers die deze knop gaan gebruiken ipv de Ecard knop en dan niet doorhebben dat er geen verbinding wordt gemaakt met Intersolve en er dus geen geld van de kaart is afgegaan.

(Verkopen) De 13-cijferige ean (terug te vinden in de lijst met eCrads) intypen op de kassa doet enkel stap 2 (op het ticket zetten wat er verkocht is)

(Controleren) menu check waarde eCard
Via dit menu op de kassa kan u uittesten of u bij Intersolve bent gekend voor het gebruik van een bepaald type eCard.
Is dat zo dan moet u als antwoord krijgen dat ofwel ‘de kaart nog niet geactiveerd is’ (er staat nog geen geld op) ofwel het bedrag dat op de kaart staat.
U kan dit menu dus ook gebruiken om na te zien of het geld van de kaart is gehaald (betalen) of op de kaart is gezet (verkopen eCard).
Scan hiervoor de lange code (de barcode) op de kaart

voorbeeld van de boodschap die u kan krijgen als een kaartype voor u niet is geactiveerd bij Intersolve:

 

Geef in dat geval uw cus_id door aan de uitgever van de kaart (niet aan Intersolve) met de vraag om dit type kaart te laten activeren.
(Enkel mogelijk met kaarttypes die in de eCard lijst staan)

 

Beter begrijpen wat er kan er fout lopen bij het verwerken van een geldige eCard:

Om dat eenvoudiger te begrijpen kan u de eCard-machine het best vergelijken met een fysiek pin apparaat dat losgekoppeld van een kassa werkt.

Je moet dan
1- een betaling doen op het fysieke pin apparaat

2-op de kassa aangeven dat er met het pin apparaat betaald is, zodat dat vermeld kan worden op het ticket

Uit ervaring weet u wellicht dat er een aantal zaken kunnen foutlopen met zo’n apart pin apparaat:

  • Wat meest voorkomt: Het pin apparaat kan nukken tonen bij het betalen, je merkt dan duidelijk dat het pinnen niet werkt

  • Wat minder voorkomt, maar soms wel: Het pin apparaat heeft de betaling zonder foutmelding doorgestuurd naar de bank, maar daar moet de betaling dan verwerkt worden en dat mislukt.
    Je merkt dat pas nadien, bij voorkeur als het pin apparaat op 1 of andere wijze een terugmelding van de bank krijgt dat de verwerking van de betaling niet is gelukt.

  • Wat zelden voorkomt: Als je pech hebt, gaat het pas later fout als de ene server van de bank de betaling doorgeeft aan de achterliggende servers die 's nachts grote hoeveelheden in batch verwerken, en dan kan er niet onmiddellijk een foutmelding terugkomen, aangezien dat pas uren na de betaling gebeurt.

Op de kassa kan het aanmaken van het ticket foutlopen.


De Ecard-Machine moet je nu voorstellen als zo’n apart pin-apparaat, alleen is het geen “fysiek” apparaat, maar een “virtueel” software programma dat apart van de kassa loopt.

Er kunnen dus net dezelfde zaken foutlopen als boven aangegeven bij het fysieke pin apparaat.



Stel u nu voor dat je het fysiek pin apparaat koppelt aan de kassa:
Het voordeel is dat je het bedrag niet twee keer moet intypen zoals bij een gescheiden apparaat en een aparte kassa.
Het nadeel is dat als er iets foutloopt, het minder duidelijk wordt waar er iets foutloopt :

1. op het pin apparaat,

2. op de kassa of

3. dat het pin apparaat niet de juiste terugmelding heeft doorgegeven aan de kassa of niet tijdig heeft kunnen doorgeven aan de kassa.

De zelfde voor- en nadelen gelden voor het virtuele eCard-programma gekoppeld aan een kassa.

Ten slotte moet je je inbeelden dat zo’n virtueel eCard programma niet enkel dient om te betalen, maar dat het ook kan gebruikt worden om een kaart te laden.


Wellicht helpt deze vergelijking met een apart fysiek apparaat u om beter te begrijpen wat er eventueel kan foutlopen.
Nuttige hulpmiddelen om uit te zoeken waar het is fout gelopen, enkel op de kaart, enkel op het kassa ticket of beide, zijn:
1. het log-vak op de kassa en

2. de mogelijkheid om via check-waarde eCard (voor- en na een transactie) op de kassa na te zien hoeveel geld er op een eCard staat.

Terug naar boven

Instructies Kobo Kaarten

Een Kobokaart kan enkel worden geactiveerd ('Activation'). Acties als als de waarde van de kaart controleren ('Checkcard') of verkoop ('Purchase') zijn niet mogelijk.
De klant kan met kaart op website van KOBO betalen. Hij/zij moet dan de code gebruiken die verborgen zit onder de crash-strook.
Kobokaarten kunnen alleen maar worden verkocht, wanneer u ook kaarten verkoopt van brandeigenaar Lekkerland.
Wanneer u de Kobokaarten probeert te verkopen en u krijgt de melding: Ongeldige Retailer, neem dan contact op met Lekkerland en de helpdesk van TiteLive om ons op de hoogte te brengen van dit probleem.

MediaLog

Bij het aanmaken van het artikel moet als producttype KOBO worden ingevuld. Is dat niet mogelijk, sla het artikel dan niet op maar annuleer de aanmaak en neem contact op met onze Helpdesk.
Als u achteraf KOBO invult in het veld producttype, zal de kassa de kaart niet herkennen. U kan dit als volgt oplossen:

  • Open in Medialog het artikel en zet een T achter de titel

  • Vul in het veld producttype KOBO in

  • Sla het artikel op

  • Open het artikel opnieuw en wis de T achter de titel

  • Sla het artikel op

  • Sluit uw kassa via het kruisje en start deze opnieuw op.
    Geef voldoende tijd om alle artikelen te synchroniseren.

Activeren van de Kobokaart

  • Scan eerst de EAN code

  • Scan daarna de 16 cijferige code

Terug naar boven