03_Scannen
.
1. Het apparaat
Het scanapparaat Unitech EA500 series ziet er uit als een smartphone en wordt ook grotendeels zo bediend. Het apparaat heeft een touchscreen en knoppen aan de beide zijkanten. Verder vindt u in de doos ook een USB kabel waarmee u het apparaat kan aansluiten op een computer en samen met de adapter gebruikt kan worden om het toestel op te laden.
Start het toestel op door de knop rechts in het midden twee seconden in te drukken.
Het apparaat trilt kort en start op. U ziet het opstartscherm, wacht enkele seconden.
Veeg met uw vinger omhoog om het scherm te ontgrendelen. Als het scherm zwart wordt, dient u enkel kort op de opstartknop rechts in het midden te drukken.
Tik op de app <Inventaire> op het startscherm om het inventarisprogramma van Titelive te openen.
Om het apparaat uit te zetten, drukt u nogmaals enkele seconden op dezelfde opstartknop rechts. Kies daarna ‘Uitzetten’ of ‘Reboot’ als u het apparaat opnieuw wil opstarten.
Taal wijzigen op scanapparaat
Indien het scanapparaat in het Frans ingesteld staat, kan u dit eenvoudig wijzigen in de instellingen.
Swipe omhoog op het apparaat om het appoverzicht te zien.
Ga naar ‘Paramètres’/'Instellingen'.
Klik door naar ‘Langues et saisie’/'Talen en invoer'.
Klik op ‘Langues’/'Talen' en daarna ‘+Ajouter une langue’/’+ Een taal toevoegen'.
Zoek in de lijst naar ‘Nederlands’ en kies daarna 'België' of ‘Nederland’.
Als laatste stap moet u de gekozen taal nog naar de bovenste positie te slepen in het overzicht ‘Taalvoorkeuren’. Dit doe u door de rij rechts aan te tikken en naar boven te verslepen.
2. Beginnen met inventariseren
Voor u kan beginnen met het inventariseren moeten alle scanapparaten juist geconnecteerd zijn met de database. Dit is normaal reeds gebeurd door de supervisor die dit heeft ingesteld met behulp van de handleiding 02_Supervisor.
Om te kunnen beginnen met scannen moet het scanapparaat losgekoppeld zijn van de computer.
Open de app TL Inventaris op het apparaat. Onderaan het scherm kunnen we het aantal bekende referenties zien. Dit moet gelijk zijn aan het aantal dat de supervisor heeft genoteerd bij het genereren van de database. Als dit niet het geval is, geef de scanner dan terug aan de supervisor ter controle.
Als het aantal artikelen nog steeds niet verschijnt, moet u vragen aan de supervisor om de database van de Windows-applicatie naar het Android-apparaat te kopiëren.
Let op: zorg zeker dat het scanapparaat afgekoppeld is van de computer voor u begint in te scannen. Als het apparaat aangesloten is op een computer of opgeladen wordt met netstroom, dan is die niet meer geconnecteerd met de database.
Er zijn vier keuzemenu’s in de TL Inventaris app waarvan u enkel Invoer en Overzicht dient te gebruiken. De menu’s Configuratie en Initialisatie heeft u niet nodig.
Scannen
Er is 1 belangrijke regel die u als scanner dient te weten: als u een onbekend artikel tegenkomt dan moet u dat uit de kast halen en bezorgen aan de supervisor die het handmatig zal inlezen. U kan met deze scanners onbekenden achteraf niet terugvinden (zoals dat wel gebeurde bij de oude unitech pennen).
Gebruik ook nooit zone 9999 die is voorbehouden aan de kast voor correcties en spreek bij voorkeur af met de supervisor om geen kasten in de 9000 reeks te gebruiken, maar die te reserveren voor handmatige invoer.De 2e belangrijke regel: KIJK of het artikel in de scanner is toegevoegd: u moet een ean zien verschijnen en een aantal. Ga niet simpel op de beep af.
Met dit nieuwe scanapparaat kan u in één keer zoveel zones achter elkaar scannen als u wilt. U hoeft niet elke gescande zone individueel over te zetten op de computer. Dit kan u allemaal in een keer op het einde doen. Voor het scannen gebruikt u enkel <Invoer> en <Overzicht>.
Als u een scanapparaat heeft gekregen van de supervisor, controleer dan eerst of die echt leeg is en geen zones bevat van vorige scans.
Open hiervoor het scherm ‘Overzicht’. Dit moet volledig leeg zijn.
Is dat niet zo, verwittig de supervisor. Is dat wel zo, sluit het scherm ‘Overzicht’ met de knop onder aan op de scanner:
U kan nu met het scannen van meerdere zones beginnen:
Tik op <Invoer>.
Geef het zonenummer in. Dit zijn altijd vier cijfers.
Indien u het foute zonenummer ingeeft of van zone wilt veranderen, kan u op de refreshknop rechts klikken om een nieuw zonenummer in te geven.
Scan de items met één van de twee blauwgroene knoppen aan de zijkant van het apparaat.
Een gescand item laat ofwel een validatietoon horen als het item gekend is in de database ofwel een waarschuwingstoon als het item onbekend is.
Indien een item een waarschuwingstoon laat horen, leg dit dan aan de kant om het nadien handmatig in te voeren in Medialog.
Let bij het inscannen er op dat u steeds de juiste bieptoon hoort. Werk daarom niet te dicht bij elkaar en probeer u zoveel mogelijk te concentreren op het inscannen. Zo zal het inventariseren sneller én ook accurater verlopen. Scan de items altijd van boven naar onder en van links naar rechts. Is een item niet leesbaar, leg het dan aan de kant en voer het later handmatig in.
Om in één keer meerdere dezelfde EAN codes in te voegen, scan de code één keer, tik het gewenste aantal in de balk ‘GenCod’ en tik op <+>.
Om een gescand item te verwijderen voeg ‘0' in in de balk 'GenCod’ en tik op <+>.
Opgelet! U kan enkel het laatst gescande item verwijderen. Om een item verder in de lijst te verwijderen moeten alle voorgaande items ook verwijderd worden. Let dus goed op bij het inscannen.
Als u klaar bent met het scannen van een zone:
Contoleer het aantal items dat gescand is. U doet dat het best door niet te lang te wachten om de zone te laten integreren zodat u daar kan controleren of het aantal artikelen klopt met het aantal boeken dat fysiek in de kast zit.
U kan verdergaan naar de volgende zone. Daarvoor dient u enkel op de refreshknop te drukken rechts om een nieuwe zonecode in te voeren.
Maar neem dan wel notitie van het aantal artikelen dat er in de eerder gescande zone zit, zodat u een controle hebt bij de integratie of alle artikelen gescand zijn.
Er komt een vraag: weet u zeker dat u van zone wilt veranderen? Antwoord oui (= ja).
Geef nu het nieuwe zone nummer in van de volgende kast die u wilt scannen.
Bent u klaar met het inscannen van alle zones (kasten) klik dan op de knop naast invoer om het scherm invoer te sluiten.
of onderaan op de scanner op de knop links.
Op de vraag of u de invoerinterface wenst te verlaten antwoordt u oui (ja).
Zones valideren of schrappen
In het schermpje ‘Overzicht’ hebt u een overzicht van alle zones die u aan het scannen bent.
Hier kunt u ook zien of gescande zones wel of niet gevalideerd zijn. Normaliter staat in de instellingen van de geconfigureerde database de optie ‘Alles leegmaken’ aangevinkt en hoeft u dus geen rekening te houden met het valideren van zones. Uw supervisor heeft eerder bij het configureren van de database dit zo ingesteld. In de instellingen van het Windowsprogramma kan u kiezen of u alle zones leeg maakt of enkel de gevalideerde zones overgezet worden naar de database.
Automatisch zal de optie ‘Alle’ aangevinkt zijn. Dat betekent dat alle zones van een scanner kunnen overgezet worden naar de computer. U hoeft niets te valideren. Doe de overzet wel enkel indien u alle zones hebt ingescand.
Opmerking:
Heeft uw supervisor daar niet op gelet, en per ongeluk de gevalideerde zones aangevinkt, dan kunnen enkel zones die gevalideerd zijn overgezet worden van de scanner naar de computer.
Om zones te valideren gaat u op het scanapparaat naar het menu ‘Overzicht’. Daar kan u op de gewenste zones tikken, en als u onderaan op <Bevestigen> klikt, dan worden de geselecteerde zones gevalideerd. Enkel deze zones zullen dan overgezet worden. Om een zone te devalideren, selecteer die nogmaals en klik opnieuw op <Bevestigen>.
Hier kan u ook een zone schrappen. Dit doe u bijvoorbeeld als u een zone opnieuw wilt inscannen omdat u fouten heeft gemaakt. Deze wordt dan van het apparaat verwijderd. Klik op <Schrappen> en bevestig daarna door op <Ja> te tikken.
In de afbeelding hierboven is zone 1000 gevalideerd en zone 1002 geschrapt.
Zones hernoemen
Stel dat u een hele zone hebt ingescand en plots beseft dat het niet zone 1000 is maar zone 1001. Dan hoef u niet de hele zone te wissen en opnieuw te scannen, maar kan u in het ‘Overzicht’ de code van een zone aanpassen.
Tik op de refreshknop rechts bovenaan.
Druk op ‘Ja’ en geef daarna het oude en het nieuwe zonenummer in. Hier bijvoorbeeld oud nummer 1000 en nieuw nummer 1001.
Druk op ‘Bevestigen’ en daarna opnieuw op ‘Ja'.
Het zonenummer is nu gewijzigd.
U kan het overzicht scherm verlaten (ook zonder iets gewijzigd te hebbe) door onderaan op de scanner op de knop te klikken.
3. Scanapparaat legen
In tegenstelling tot de oude scanapparaten hoeft u nu niet meer na elke zone de gescande bestanden over te dragen op de centrale computer, maar kan u in één keer alle zones scannen.
Geef het scanapparaat aan de supervisor die de ingelezen zones zal overzetten naar de computer.
Controleer nadat de supervisor de zones heeft overgezet naar de computer of uw scanapparaat leeg is. Open hiervoor het scherm overzicht dat nu leeg moet zijn.
Indien dit niet zo is, verwittig dan de supervisor.
Meer info over het overdragen van bestanden naar de computer, leest u in de handleiding 02_Supervisor en 04_Verdere verwerking: controle + overzetten naar MediaLog .