SEO - Search Engine Optimization
.
Search Engine Optimization of SEO is een manier om je website makkelijker vindbaar te maken bij een zoekopdracht in Google. Wanneer je een zoekterm ingeeft in een zoekmachine dan gaat die op zoek gaan naar de webpagina’s die het dichtst aansluiten bij die opgegeven zoekterm. Je kan dit ook tegen betaling wat manipuleren, dit heet dan SEA of Search Engine Advertising. Bij veel zoekopdrachten verschijnen bovenaan steeds 3 tot 4 ‘advertenties’. Dit zijn websites die dus betalen om bovenaan te verschijnen.
Je kan echter ook door enkele kleine ingrepen je eigen positie in die zoekresultaten merkbaar verbeteren zonder kosten te maken. Want hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt, hoe meer bezoekers er de weg zullen vinden naar je website, hoe meer klantenconversies er zullen zijn en hoe meer merk- of naambekendheid je kan genereren.
Google algoritmes gaan constant op zoek naar nieuwe webpagina’s om de inhoud ervan te analyseren en deze te indexeren. Het is dus belangrijk om de juiste info mee te geven op je webpagina zodat deze op een goeie manier geïndexeerd kan worden en je website een goeie ‘ranking’ behaalt in de zoekresultaten.
De belangrijkste parameters op basis waarvan Google je rangschikking in de zoekresultaten gaat bepalen, zijn:
Relevantie, inhoud
Indexeerbaarheid
Autoriteit
Gebruikerservaring
Inhoud en indexeerbaarheid
Zorg dat je website relevante inhoud bevat voor de doelgroep die je wilt aanspreken. Hoe beter je inhoud aansluit bij de boodschap of het product dat je wilt aanbieden aan je doelgroep, hoe vaker je bezoekers je website ook zullen vinden via zoektermen.
Zoekwoorden vinden: in de zoekwoordenplanner van Google Ads kan je suggesties krijgen welke woorden bij jouw website passen en welke zoekwoorden bezoekers gebruiken om op jouw website terecht komen.
Categoriseren: Bundel zoekwoorden samen in zinvolle categorieën. Zo kom je te weten voor welke thema’s bezoekers op je website terecht komen.
Verwerken: Nu kan je de hierboven gevonden thema’s en zoekwoorden gebruiken en verwerken in je teksten en urls.
url: de url is de eerste puntje van informatie voor de google zoekmachines om te bepalen waarover je webpagina gaat. Zorg dus zeker dat er in de url al een zoekwoord verwerkt zit.
meta-title: 50 à 60 tekens voor titels, gebruik voornaamste zoekwoord vooraan, eindig met “ | je merknaam ”
meta-description: maximum 150 tekens, vat samen waar pagina voor staat, verwerk zoekwoorden in tekst, voordelen voor klant en call to action.
<h1>: verwerk in de titels op de webpagina ook de zoekwoorden zodat Google snel een goed idee heeft van welke content er op deze pagina te vinden is.
<strong> tag in <p> tekst
afbeeldingen: Als je afbeeldingen vertoont op je webpagina zorg dan dat er altijd een alt-tekst wordt meegegeven aan een afbeelding. Daarin omschrijf je wat er te zien is op de afbeelding zodat google opnieuw een goed zicht heeft op de inhoud van de pagina. Probeer redelijk specifiek te zijn in je omschrijving.
Interlinken: indien je webpagina’s over dezelfde thema’s met elkaar gaat interlinken vergroot je de kans dat bezoekers doorklikken op links in je website en daardoor hun bezoek gaat verlengen.
Evalueren en optimaliseren: Evaluren kan met Google Analytics in het kanalenrapport (organisch verkeer) en optimaliseren met Google Search Console (Prestaties > Zoekopdrachten)
Voeg ook een sitemap toe aan je website. Zo heeft de google zoekmachine snel een compleet overzicht van je website.
Autoriteit
Wanneer andere websites doorlinken naar jouw website dan verhoogt dat het “aanzien” van jouw website en zal deze hoger in de zoekresultaten terecht komen. Ook links die je op je eigen pagina gebruikt, helpen je al wat verder. Probeer daarom op je eigen pagina’s naar andere pagina’s op je site te verwijzen (interlinken), plaats die links in je tekst (op deze manier bijvoorbeeld), leg links vanuit je sterkste/meest bezochte pagina (meestal homepage) en gebruik natuurlijk enkel links die werken.
Bekijk ook eens je ankerteksten en zorg dat deze ook gelinkt kunnen worden aan hun onderwerpen. Ankerteksten zijn de kleine stukjes tekst waarachter een link naar een andere pagina schuil gaat. Zeg dus niet ‘lees meer’ of ‘Over ons’, maar wees specifieker zoals ‘Over Titelive’ en ‘Ontdek Medialog’.
Check via deze link hoe goed je website scoort Gratis Backlinkchecker van Ahrefs: check backlinks naar iedere site
Techniek en gebruiksvriendelijkheid
Hoe sneller en veiliger je website is, hoe hoger die ook zal verschijnen in je zoekresultaten.
Via de handige tool web.dev/measure kan je nagaan hoe gebruiksvriendelijk uw website is.
Let hier vooral op de laadsnelheid. Gebruik geen grote afbeeldingbestanden en let ook op het aantal afbeeldingen op dezelfde pagina, laad filmpjes niet automatisch in …
First Contentful paint: de laadtijd van het eerste geladen element
Largest Contentful Paint: de laadtijd van het grootste element op je webpagina (bv. grote banner, filmpje, interactief element)
Cumulative Layout Shift: hoe sterk de layout van je website nog verschuift of verplaatst voor die helemaal geladen is (bv. als een advertentie plots een knop doet verschuiven waardoor je niet op de knop maar op de advertentie klikt, zal je hier dus een negatieve score halen)
Zorg ook zeker dat je website een 'https' webadres heeft. Vraag daarvoor het nodige SSL certificaat aan en voeg dit toe aan het DNS domein van je website. Dit zorgt voor extra beveiliging op je website, geeft de gebruiker een veiliger gevoel en wordt beter gewaardeerd door de zoekmachines van Google.
Let verder ook op
Eenvoudige navigatie
Responsief = schaalbaarheid van je website op kleinere schermen (mobile first)
Geen pop-ups die het volledige scherm inpalmen