Google Search Console
.
In Google Search Console, een gratis service van Google, kan je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google bijhouden. Je kan er in een oogopslag het aantal clicks en impressies zien en je gemiddelde positie in de zoekresultaten bekijken zonder dat je een account bij Google Analytics hoeft aan te maken.
Titelive kan uw domeinnaam toevoegen aan onze Search Console
Overview report
In het overview report zie je een momentopname van de technische prestaties van je website. Je ziet er bondige samenvattingen van alle elementen die nog verder in detail bekeken kunnen worden:
Performances
Couverture/Covering
Ervaring/Expérience
Verbeteringen/Améliorations
Performance report
Dit performance tabblad laat je de data zien voor je zoekopdrachten (query’s) en pagina’s. Dit is wat ze bedoelen:
Queries: Als je iets naar beneden scrolt, dan zie je een tabel met daarin zoekopdrachten (Requêtes). Dit zijn de zoektermen of keywords waarmee bezoekers op je webiste terecht komen of waarmee je website gevonden word op een resultatenpagina van een Google zoekmachine. Opmerking: deze gegevens zijn alleen te vinden in Search Console en je komt ze dus niet tegen in Google Analytics.
Pages: Dit is de pagina die wordt weergegeven in de resultaten van Google.
Landen/Pays: Hier zie je uit welke landen de clicks en impressions komen.
Apparaten/Appareils: Hier zie je van op welke apparaten (desktop, mobiel …) clicks en impressions naar je website komen.
Datums/Date: Hier zie je op welke dag clicks en impressions gegenereerd worden op de site.
Impressions: Elke keer dat de URL van je site wordt getoond in een zoekresultaat, genereert deze een weergave (impression). Een gebruiker hoeft niet per se daadwerkelijk je site te zien (bijvoorbeeld door naar beneden te scrollen), om de weergave te tellen.
Clicks: Als een gebruiker op een link klikt in de zoekresultaten van google en zo op je site belandt, dan telt dat als één click.
Average position/Position moyenne: Dit is de gemiddelde positie van je pagina voor een zoekopdracht (query).
Average CTR/CTR moyen: CTR staat voor click-through rate en zegt iets over het aantal gebruikers dat op jouw site klikt binnen hun zoekresultaat. Het wordt berekend door Het aantal clicks te delen door het aantal weergaven, vermenigvuldigd met 100 en wordt weergegeven als een percentage.
In dit overzicht kan je ook specifiekere zaken nagaan zoals welke pagina het beste CTR gemiddelde heeft, welke zoekopdrachten het meeste verkeer genereren, welke pagina het hoogst/laagst gerangschikt zijn in de zoekresultaten. Je kan deze data ook vergelijken
Je kan deze data altijd exporteren naar een Google Sheet of Excel bestand.
Index coverage
Dit rapport geeft je een overzicht van de problemen bij het indexeren van de inhoud van je website. Je ziet op de grafiek een overzicht van de geïndexeerde pagina’s in de laatste 90 dagen
Error/Fout (rood)
Valid with Warning/Geldig met waarschuwing (geel)
Valid/Geldig (groen)
Excluded/Uitgesloten (grijs)
Oorzaken van errors/fouten
Wat Google Search Console fouten betreft, zijn dit de meest voorkomende:
Redirect Error: Deze treedt op wanneer een redirect naar een pagina niet goed werkt. Controleer je .htaccess bestand en je redirectregels om deze fouten op te lossen.
Submitted URL Not Found (404): Wanneer een pagina niet toegankelijk is. Als je deze pagina probeert te bereiken, krijg je een 404 fout.
Submitted URL seems to be a Soft 404: Deze krijg je te zien als de webpagina niet gevonden kon worden. Soms is het de moeite waard om even te kijken of er een tijdelijke bug is die dit veroorzaakt.
Submitted URL has crawl issue: Soms kan je Robot.txt ervoor zorgen dat crawlers geblokkeerd zijn – ook al is dit niet altijd de reden voor deze fout. Soms kan het iets heel anders zijn. Je zult dus naar de pagina moeten gaan en deze onderzoeken.
Server Errors (5XX): Google’s crawlers konden je webserver niet bereiken. Dit wordt vaak veroorzaakt door onderhoud. Houd dit in de gaten om ervoor te zorgen dat je geen problemen hebt met je hostingprovider.
Bij ‘Index’ > ‘Coverage/Couverture’ zie je een gedetaileerde lijst van alle problemen en fouten die op je website gevonden zijn. Klik op een gewenste ‘error’ om de url te zien waar het probleem zich voordoet.
Url inspection
Met de URL inspection tool kan je zien hoe Google jouw webpagina ziet. Als er problemen of een error vastgesteld zijn op een specifieke webpagina binnen uw domein, dan kan je deze hier ingeven om die nader te bekijken.
Hier kan je ook het Index Coverage rapport openen om meer te weten te komen over de specifieke url op je website:
Sitemaps die naar deze URL verwijzen
Verwijzende pagina’s die Googlebot naar deze URL hebben geleid
De laatste keer dat Googlebot deze URL heeft gecrawld
Of Googlebot deze URL mag crawlen
Of Googlebot deze URL daadwerkelijk kan fetchen
Of de pagina indexering niet toestaat
Canonical URL die is ingesteld voor deze pagina
Canonical URL die Google heeft geselecteerd voor deze pagina.
Link report
Google Search Console is ook een handige tool om interne links en backlinkgegevens te bekijken. Via welke sites wordt er doorgelinkt naar jouw website en welke linktekst gebruiken deze.
Externe links
Landingspagina's
Originele site
Linktekst
Interne links
Bestemmingspagina’s